Stadsvandringen i Varberg

Vilken dag vi fick i fredags. Solen sken från en klarblå himmel dock lite väl blåsigt men det får vi räkna med när vi bor vid kusten.

Eleverna var som vanligt helt fantastiska. De höll humöret uppe och gjorde förmiddagen till ett fint minne.

1 Först stannande vi vid Rosenfredsskolan. Åsa berättade bland annat att den invigdes 1910. 1915 hölls en europeisk fredskonferens i skolans lokaler. 

2 Promenaden gick vidare ner mot kärleksparken. Där berättade jag om kusthotellet. Vi gick inte dit för det var helt enkelt för långt att gå. Jag berättade t ex om grundaren Johan Almer och hur han tog sig an barn med tuberkulos. 

3 Sedan var det inte långt ner till strandpromenaden som byggdes på initiativ av Sällskapet Varbergs strandpromenader. Sträckan är nästan 7 km lång och går mellan det gamla Kustsanatoriet och hamnen.

4 Längs strandpromenaden ligger tre nakenbad som också byggdes på initiativ av Sällskapet Varbergs strandpromenader. Traditionen att bada naken har sitt ursprung i de kvällsdopp arbetarna brukade ta efter en lång varm arbetsdag. Deras ekonomi tillät inte några badkläder. 

5 På Rantzauklippan stupade Daniel Rantzau som var en danska härförare den 11 november 1569. 

6 Till en början var det livstidsfångarna på Varbergs fästning som arbetade i stenbrottet. Men i slutet av 1800-talet var det vanliga arbetare som bröt sten i brotten. Man högg både gatu- och byggnadssten. 

6 Fästningen har en spännande historia. På 1200-talet byggde den danska greven Jacob Nielsen en borg på toppen. Han flyttade sedan och borgen kom i kronans ägo. 1588 påbörjades det egentliga fästningsbygget för att den skulle bli en försvarsanläggning. Fästningen har också varit ett fängelse 

7 Socitetshuset och Socitetsparken anlades i slutet av 1800-talet då Varberg börjat bli populärt som kurort. För att komma in i parken fick man betala inträde. 

FIKAPAUS!!!!

8 Det nuvarande kallbadhuset är Varbergs tredje. De två tidigare försvann i de häftiga stormar som ibland härjar utefter kusten. 

9 Mitt emot Engelska parken ligger Varbergs äldsta hotell, hotell Gästis. Här och var på fasaden kan man se en konstart som funnits ända från antiken där man försöker göra det omöjligt för ögat att skilja mellan det målade och verkligheten. 

10 Under 1700-talet bestod hamnen enbart av en brygga och pråmar. Efterhand utvecklades den till att bli export och importhamn. 

11 Det sista stoppet blev på Varberg torg. Runt torget ligger Varbergs tre äldsta byggnader. Det finns en minnesplatta till minne av Carl Fredrik Pechlin. Han dömdes för delaktighet i mordet på Gustav III och satt som livistidsfånge på Varbergs fästning. 

Blir ni sugna på att gå stadsvandringen själv finns den att ladda ner som en gratisapp. Tyvärr fungerar den endast för androidtelefoner. 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s